Kokosowy

Opublikowany Lis 8 2014 - 12:43pm przez admin

Czasami określa się go też jako masło kokosowe lub po prostu tłuszcz kokosowy. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzani kopry, czyli twardego miąższu z orzechów palmy kokosowej. Jako płyn jest lekko żółtawy. W temperaturze pokojowej staje się już ściętym, białym tłuszczem. Rzadko występuje w sprzedaży jako olej na zimno. Rafinowana wersja tego oleju jest praktycznie bezzapachowa, ale spożywcza ma typowy, kokosowy zapach. Głównie uzyskiwany jest na Filipinach, w Indonezji i Indiach. Po otwarciu wytrzymuje około rok. Stosowany jest w przemyśle spożywczym, chemicznym (produkcja świec na przykład), a także w przemyśle kosmetycznym, głównie do masażu, jako dodatek do kosmetyków dla skóry suchej i pękającej, przy neurodermitis, dla suchych i zniszczonych włosów. Ma on też właściwości chłodzące i uspokajające.

Zostaw wiadomość