Oliwkowy

Opublikowany Lis 8 2014 - 12:43pm przez admin

Inaczej określa się go oleje z oliwek lub po prostu oliwą. Posiada zabarwienie złotożółte lub żółto-zielone. Posiada charakterystyczny smak i zapach. Przede wszystkim otrzymywany jest podczas tłoczenia na zimno lub na gorąco miąższu z owoców oliwki. Przede wszystkim jego pochodzenie jest z krajów śródziemnomorskich. Jest odporny na ciepło. Po otwarciu wytrzymuje do dziesięciu miesięcy. Stosowany jest szeroko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym. W tym drugim przede wszystkim przy suchej, źle ukrwionej, łuszczącej się, pękającej skórze. Między innymi wykonuje się maski do włosów, preparaty do pielęgnacji paznokci itp. Ma właściwości rozgrzewające i poprawiające ukrwienie.

Zostaw wiadomość