Lawenda lekarska

Opublikowany Lis 8 2014 - 12:49pm przez admin

Inaczej określana jest jako lawenda wonna, bławatkowa, czyszczeczem itp. Należy ona do rodziny jasnotowatych. Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego. W Polsce jest uprawiana typowo jako roślina zielarska. Przede wszystkim wykorzystuje się kwiat lawendy. Najpopularniejszym produktem jest olejek lawendowy. Działanie jest przede wszystkim uspokajające, antyseptyczne, przeciwskurczowe. Działa też wiatropędnie, poprawia trawienie. Stosowana jest też w kosmetyce w formie toników dla wrażliwej, delikatnej skóry, na regenerację naskórka, przeciwko trądzikowi.

Zostaw wiadomość